Cahan, "Yeni Bir Dönüşüm Daha Gerçekleşecek"

18-11-2014

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan SSK Evleri’nde dönüşüm için çalışmalara başladıklarını belirtti. Yaklaşık 70 bin metrekarelik bir alanda yapmak istedikleri dönüşüm için çalışmalara start verdiklerini kaydeden Cahan, riskli alan sınırının oluşturulması için belediye meclisinden aldıkları yetkinin, çalışmaların ilk adımı olduğunu belirtti.

Belirtilen bölgede bulunan evlerin her yönü ile dayanıksız olduğunu bildiren Cahan, "Bölgede maalesef uzun yıllar öncesine dayanan bir yapılaşma söz konusudur. Atapark ve Atatürk Kültür Merkezi civarı yapılaşma bakımından modern ve depreme dayanıklı bir yapıda ilerlerken, dönüşümü düşündüğümüz SSK Evleri’nde olası bir depreme karşı risk arz eden yapılaşma var. Dönemin şartlarında yapılan evlerin gelişimi için çalışmalar yapılması gerekliydi. Konu hakkında ilgili bakanlıklarca yapılan incelemelerin ardından, riskli alanın belirlenmesi için aldığımız karar ile ilk adımı meclisimiz ile birlikte atmış olduk” dedi.

Bölgede uzmanların gerekli incelemeleri yaptığını ve kendileri ile aynı fikirde olduğuna dikkat çeken Cahan, yapılan incelemelerin düşünülen dönüşümü destekler nitelikte sonuçları ortaya koyduğunun altını çizdi. Dönüşüm alanında yeni yapılanmaların bulunduğuna da vurgu yapan Cahan, "Bölgede yeni yapılmış ve risk teşkil etmeyen evler de bulunmaktadır. Sınırımız içinde bulunan bu yapıdaki evlerin alacağı karara saygı duyacağız. Şayet dönüşüme risk teşkil etmeyen ev sahipleri katılmak istemezler ise hiçbir şekilde o evlere dokunmayacağız. Aynı şekilde dönüşüm sınırında olmayan, fakat risk teşkil etmesi sebebiyle dönüşüme girmek isteyen yapıların sahiplerinin taleplerini de değerlendireceğiz. Dönüşüm, bölgenin otoparkından yürüyüş yollarına kadar modernleşmeyi de getirecek” ifadesini kullandı. Kentin farklı mahallelerinde buna benzer çalışmalar yapmak istediklerini de sözlerine ekleyen Cahan, bu sayede kentin riskli alanlarının kazanımını sağlayacaklarını dile getirdi.

Kentin değişimi için

Uşak’ta kentin değişimi için önemli adımlar atıldığını ve şehrin imajının olumlu yönde değişmeye başladığını ifade eden Belediye Başkanı Nurullah Cahan, "İlimizde her bakımdan değişim olması için kolları sıvadık. Marka şehir olma adına Kentsel Dönüşüm ve Kent Park gibi mega projelerimiz var. Biz bu projelerin yanında Uşak’ta değişim adına değerlendirmelerimize devam ediyoruz. Şu anda da Uşak’a dair güncel bir karar almak üzereyiz. Bu projemiz ise Cumhuriyet Mahallesi sınırları içinde bulunan SSK Evleri’ni kapsamaktadır. Bu proje Uşak’a yeni bir yaşam alanı kazandırılması projesidir. SSK Evleri’nde değişim ve dönüşüm gereklidir. Bu bölgede şu an hali hazırda yıkılan binalar var. Yapılan çalışmalar esnasında kepçenin küçük bir dokunuşunun bile yapıları yıkmaya yettiğini tespit ettik. Bu nedenle acilen dönüşümün yapılması gereklidir. Daha önce belediye meclisinde 105 Evler denilen bölgeye 5 kata kadar verdiğimiz izin sonucunda buradaki yerleşim beklentimiz gibi olmamıştı. Evlerin birbirine çok yakın olması, çocuklarımızın oynayabileceği alanlar ve otopark sorunları gibi sıkıntılar olmuştu. SSK Evlerinde ise özellikle binaların eski olması, yerin değerli olması ve şehrin önemli bir yerini işgal etmesi gibi durumlar nedeni ile değişim gerekliydi. Bu nedenle biz hemen çalışmalara başladık” dedi.

Bakanlığımız destek veriyor

İlgili alanın dönüşümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını ve destek aldıklarını belirten Cahan, "Bu dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile istişarelere başladık. İlgili daire başkanına durumu anlattık ve uzmanlar gelerek incelemeler yaptılar. Bize alanın dönüşümünün hızlı bir şekilde olabileceğini belirttiler. Bakanlığımız, riskli alan sınırlarının meclisimizce tespitinden sonra dönüşüm projesi ile halkımızın daha güzel ve risksiz bir alanda yaşaması ve binalarının yenilenmesi için tamamen arkamızdadır. Projemizi belediye bünyemizde oluşturacağız. Riskli alan sınırını çözdükten sonra ticari alanları, konut alanları ve sosyal alan olacak bölgeleri birebir konuşacağız. Daha önce bölgede bulunan apartman yöneticileri ile konuştuğumuzda da olumlu sinyaller aldık. Biz bölgede riskli alan sınırını oluşturarak, yeni bir ruhsat alınması sureti ile bölgenin geleceğini etkileyecek olumsuz yapılaşmanın önünü de kapatmış olacağız. Sınırlarımızın içinde yer altı oto parkı, yaşam alanları ve yürüyüş alanları olsun istiyoruz. Ayrıca riskli alan sınırı içinde olmayan ve sınır içinde olmak isteyenleri de sınır içine alabiliriz. Riskli olmayan fakat sınırımız içinde olan yapılar ise istedikleri takdirde yıkımdan muaf olacaklar. Sınırı çizdikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile konuşup işlemlere başlayacağız” diye konuştu.

Farklı bölgelerde çalışmalar sürecek

Uşak’ın farklı bölgelerinde de aynı durumda olan yapılaşma bölgeleri için çalışma yapmak istediklerini bildiren Cahan şunları da kaydetti: " İlimizde SSK Evleri’nde başlayacak olan çalışmamızın milat olmasını temenni ediyoruz. Farklı mahallelerimizde de buna benzer durumlar söz konusu olabilir. Biz bunları da irdeleyecek ve çözüme kavuşturacağız. Gerekirse aynı şekilde dönüşüm için ne gerekirse yapacağız”

Son Düzenlemeler: 19 Kasm, 2014
İlgili İçerikler: BAŞKAN ÇAKIN'DAN GENÇLERE BİR ARMAĞAN DAHA GERİ DÖNÜŞÜM FİNLANDİYA'NIN PAİMİO ŞEHRİ İLE UŞAK'IN KESİŞİM NOKTASI OLDU UŞAK MERKEZ İSLİCE MAHALLESİ ÇARŞI UŞAK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ BİR PROJE BİRÇOK KAZANIM; BU PROJE İLE YARINLAR DAHA SAĞLIKLI OLACAK GENÇ KUŞAK BİR TURNUVAYA DAHA İMZA ATTI Uşak Belediyesi Bir Tesiste Daha Temel Attı Kent Merkezinde Büyük Dönüşüm Başlıyor UŞAK BELEDİYESİ BİR PROJENİN DAHA TEMELİNİ ATTI UŞAK BİR YEŞİL ALAN DAHA KAZANDI TÜRKİYE'NİN BİR İLKİ DAHA UŞAK'TA YAPILDI