Başkan Cahan, Zahireciler Sitesini Ziyaret Etti

19-07-2017

Sezonun başlaması nedeniyle Zahireciler Sitesi'ni ziyaret eden Başkan Nurullah Cahan, Uşak'ın önemli ekonomik kaynakları arasında yer alan sektörün bereketli olmasını diledi.

Ziyaret esnasında konuşan Başkan Nurullah Cahan, özellikle nohut üretimi noktasında Uşak'ın Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladığını dile getirdi.

Buğday, arpa alım ve satımları, ayrıca Uşak ile özdeşleşen nohut işlerinde de hareketlilik başladı. Hareketliliğin arttığı Zahireceiler Sitesi'ni ziyaret eden Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, esnaflarla sohbet etti.

Burada bir açıklama yapan Cahan, "Sezon başladığı için esnaflarımızı yerinde ziyaret edelim istedik. Tesisleri gezdik." dedi.

"YILLIK 37 BİN TON ÜRETİM YAPILIYOR"

Uşak'ın tekstilde, deride, seramikte ve bunun yanında geri dönüşümde Türkiye'de söz sahibi olduğunu söyleyen Başkan Cahan, "Tarımda da söz sahibi bir il. Özellikle nohut bunların başında geliyor. Türkiye geneline baktığımızda yıllık 37 bin ton üretim yapıyoruz. Türkiye'deki nohut üretiminin yaklaşık yüzde 5'ine tekamül ediyor. Yüz ölçümümüzü baz aldığımızda, 350 bin nüfuslu ve Kütahya'nın ilçesiyken il olmuş, yüz ölçümü de küçük olan bir şehir. Bu koşullara rağmen yüzde beş ile Türkiye'de üst sevide bir iliz. Bu durumda bizlere Uşak’ta üst düzeyde tarım yapıldığını ve nohut üretiminde şehrimizin söz sahibi olduğunu gösterir." açıklamalarında bulundu.

Uşak'ın daha önce nohut ihtiyacının yüzde ellilik bir kısmını karşılayabildiğine değinen Cahan bu oranın çeşitli nedenlerle düştüğünü ifade etti.

"UŞAK NOHUT ÜRETİMİNİN MERKEZİ"

Başkan Cahan, "Ürünlerdeki hastalıklar ve Türkiye ekonomisinin gelişmesine bağlı olarak geçtiğimiz senelerde ne yazık ki verimlilik kaybı yaşadık. Burada bulunan nohutlarımız bu yılın hasılatı ve ilk ürünlerimiz. Tarlada üretimini yapan çiftçilerden nohutları alan pazarlamacı arkadaşlarımız bazı aşamalardan nohutları geçirerek çöplerini ve kabuklarını ayırıyorlar. Son olarak da tüketiciye nohutları pazarlıyorlar." diye konuştu.

Nohut’un Uşak’ın en önemli bakliyatlarından birisi olduğu değerlendirmesinde bulunan Başkan Nurullah Cahan şöyle devam etti:

"Altını da çizerek söylüyorum Uşak nohutun merkezi. Bu yüz ölçümü ile Türkiye’de nohut ihtiyacının yüzde beşini karşılıyor olması şehrimizin arazisinin ve hava şartlarının elverişli bir durumda olduğunu gösterir. Bizde bugün özellikle tarımcı kardeşlerimizi, iş yeri sahiplerimizi ve Zahireciler Pazarımızı ziyaret ederek onların da sıkıntılarını ve taleplerini dinlemek istedik. Uşak sanayisiyle, ekonomisiyle ve özellikle tarımdaki bu üretimi ile ciddi anlamda ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan bir il. Bunun yanında diğer özellikleriyle, üniversitesiyle, sportif faaliyetleriyle, kültürel faaliyetleriyle de Türkiye’de söz sahibi bir şehiriz. Her şeyimizle gelişiyoruz ve daha da hızlı bir biçimde gelişmeye devam edeceğiz."

Bu sene Uşak'ta rekoltenin çok yüksek olduğunu bildiren Zahireciler Yapı Kooperatifi Başkanı Ayhan Kuşçu, "Mahsullerimiz de çok kaliteli, birinci sınıf mallar çok fazla. Bu konuda Uşak çok fazla bilinmiyor ama biz Uşak'ı Ege Bölgesi'nin sibobu olarak görüyoruz. Konya Polatlı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde mahsul çok fazla ama Uşak'ta biz aslında Ege Bölgesi'nin sibobuyuz. İzmir bölgesinin çok malını alıyoruz ve mal gönderiyoruz. O anlamda bu sene mahsullerimiz de güzel, kaliteli. Vatandaş da memnun, biz de memnunuz. Güzel bir sezon geçiriyoruz." dedi.

Yemlik, makarnalık ve unluk buğdayı oranının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Kuşçu, Uşak ekonomisi üzerinde etkisinin oldukça fazla olduğunu aktardı.

Firma sahibi Vedat Karasimav ise yalnızca nohut üzerine çalışma yaptıklarını aktararak, ürünleri güncel teknolojilerden yararlanarak son şekline getirdiklerini ve verimin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

İlgili İçerikler: BAŞKAN YALIM'DAN 23 NİSAN MESAJI BAŞKAN YALIM'DAN MEMURLARA MÜJDE BAŞKAN YALIM SÖZÜNÜ TUTTU BAŞKAN YALIM'DAN ANLAMLI ZİYARETLER BAŞKAN YALIM'DAN VATANDAŞIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK HABER GELDİ BAŞKAN YALIM, RAMAZAN BAYRAMI MÜNASEBETİYLE BIR MESAJ YAYIMLADI BAŞKAN YALIM, İFTAR SOFRASINDA BİNLERCE VATANDAŞLA BİR ARAYA GELDİ AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ'TAN UŞAK'A ZİYARET BAŞKAN ÇAKIN'DAN MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE BAŞKAN ÇAKIN'DAN GENÇLERE BİR ARMAĞAN DAHA
uşak uşak belediyesi nurullah cahan zahireciler sitesi nohut