​Uşak'ın "Saray Halıları" Artık Evleri Süsleyecek

27-04-2015

Uşak'ın "Saray Halıları" Artık Evleri Süsleyecek

15. ve 16. yüzyılda sarayları süsleyen ünlü Türk halıları arasında yer alan Uşak halılarının benzerleri, Uşak Belediyesinin açtığı kursta dokunarak satışa sunuluyor.

Uşak Belediyesi Dokur Evi Sorumlusu Ayşe Ceren Uçar, verdiği bilgide, önde gelen müzelerde sergilenen tarihi Uşak halılarının yaşatılması için belediye tarafından kurs açıldığını söyledi. Uçar, şu değerlendirmede bulundu:

"Uşak halıları en parlak dönemini 15. ve 16. yüzyıllarda yaşadı. O dönemlerde Avrupa'nın gözde sarayları, Uşak halılarının da aralarında bulunduğu, Anadolu'da dokunan 'Türk halıları' ile süslenirdi. Uşak'ta o dönemde dokunan halıların bir bölümü bugün Paris Louvre, Floransa Bardini, New York Metropolitan Sanat, Philedelphia, Londra Victoria ve Albert, National Gallery of Art, Budapeşte Milli Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri, Berlin İslam Sanatları, Metropolitan Ulusal Kuveyt Müzesi, İstanbul Vakıflar Müzesi, Konya Mevlana Müzesi gibi dünyaca ünlü müzelerde sergileniyor. Biz de bu müzelerde sergilenen Uşak halılarını gidip yerinde görerek inceledik ve aslına uygun olarak benzerlerini dokumaya başladık."

Uçar, "madalyon", "yıldızlı", "çintemani", "kuşlu" gibi 25 farklı motifli tarihi Uşak halılarının desen, ilmek sayısı, askı ve çözgü özellikleriyle diğer halılardan ayrıldığını, çift, kravat gibi özel düğüm yöntemleriyle dokunduğunu anlattı.

Kursiyerlerin müzelerdeki orijinallerine uygun şekilde değişik boyutlarda 300 halı dokuduğunu ve halıların büyük bölümünün yurt dışına satıldığını dile getiren Uçar, "Tarihi Uşak halısının benzerini artık evinizde, iş yerinizde serebilirsiniz. Bu halıları, dönemin şartlarına ve malzemelerine uygun olarak dokuyoruz. İstenilen ebatta halı üretebiliyoruz" diye konuştu.

Kentin tanıtımına katkı sağlayacak

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan da Uşak halılarının eski gösterişli günlerine dönmesini istediklerini bu amaçla da çalışmalara hız verdiklerini söyledi. Halılara ilginin her geçen gün arttığını belirten Cahan, "Bir müzeye gittiğinizde bir tarihi eseri gördüğünüzde heyecanlanıyorsunuz. Biz de buradan yola çıkarak müzelerde sergilenen halıları aslına uygun dokumaya başladık. Bunun kentimizin tanıtımına da önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

NOT: FOTOĞRAF VE HABER ANADOLU AJANSI'NA AİTTİR.

Son Düzenlemeler: 27 Nisan, 2015
İlgili İçerikler: ŞEKEREVLERİ KAPALI PAZAR YERİ VATANDAŞTAN TAM NOT ALDI ŞEKEREVLERİ PAZARYERİ UŞAK HALKIYLA BULUŞMAK İÇİN GÜN SAYIYOR En İyi Proje Artık Uşak'ta Mehmet Özdemir Şekerevleri mezarlığına defnedilecektir. Uşak'ın vitrini artık pırıl pırıl ​Vatandaşlar Sorunları İçin Artık Beklemiyor SSK Evleri Bölgesi Riskli Bölge İlan Edildi ​Uşak'ın Kurtuluşu Coşkuyla Kutlandı ​Artık Tabelaları da Yok Bu Görüntüler Artık Tarih Oluyor
uşak halısı saray