​Uğur, "Yaşlılarımıza Kötü Muamele Edene Ağır Cezalar Olacak"

13-07-2016

Uğur, “Yaşlılarımıza Kötü Muamele Edene Ağır Cezalar Olacak”

Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ufuk Uğur, Belediye denetimli özel halk otobüslerinde 65 yaş ve üstünün ücretsiz ulaşımdan faydalanmaya devam edeceğini belirtirken, “Hat sahiplerinin ücretleri yatmaya devam ediyor. Yaşlılarımıza hürmet etmeyenler hakkında ağır cezalar uygulayacağız” ifadesini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 14.01.2016 Tarihli ve 14132 sayılı yazısıyla 4736 Sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Birinci Maddesine Eklenen 9. Fıkra gereği hazırlanan Ücretsiz Seyahat Kapsamında Taşınma Yükümlülüğü Bulunan İşletmecilere Ödenecek Aylık Gelir Desteğine İlişkin Usul ve Esasların Belirlendiği Yönetmelik 06.01.2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu sayede 65 yaş ve üstü yaşlıların ulaşım hizmetlerinden ücretsiz faydalanmaları sağlandı. Uşak’ta da bu sistem uygulanmaya başlanırken özel hat sahiplene ise aylık 600 TL yatırılmaya başlandı. Sisteme uymak istemeyen hat sahipleri içinse şikayetler değerlendirilmeye başladın. Bu konuda gelen şikayetleri dikkate alan Belediye, yaşlılara olumsuz davranışlarda bulunan otobüs sahiplerine cezai işlem uygulamaya başladı. Konuyla ilgili Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ufuk Uğur açıklama yaptı.

Yasalarla güvence altına alınmıştır

“Son zamanlarda kentimizde yaşlıların ücretsiz ulaşımı ile ilgili olumsuz bir algı yönetimi ve manipülasyon sağlanmak isteniyor” şeklinde konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ufuk Uğur “Bilindiği gibi hükümetimiz sosyal devletin gereği olarak birçok konuda devrim niteliğinde işlere imza atmış ve hala icraatlar devam etmektedir. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözünü düstur eden devletimiz ülke genelinde kadınlara, yaşlılara, engellilere ve çocuklara pozitif ayrımcılık denilebilecek projeleri hayata geçirmektedir. Ülkemizde başarıyla hayata geçirilen hizmetler yerelde de son hızıyla devam etmektedir. Bunlardan birisi de 65 yaş üstü yaşlılar, engelliler, şehit yakınları ve gaziler için sağlanan şehir içi ulaşım imkanlarıdır. Fakat maalesef son dönemlerde bu konunun her yönüyle istismar edildiğini gözledik. Unutulmamalıdır ki yaşlılarımıza verilen bu hak yasalarla güvence altına alınmıştır”  dedi.

Gelen miktarlar hak sahiplerine aktarılıyor

Hat sahiplerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca Belediyeler kanalıyla paralarının yattığına dikkat çeken Uğur, “Bu kapsamda 65 yaş üstü kişilerin, engellilerin, şehit yakınlarının ve gazilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak faydalanmaları güvence altına alınmıştır. Yine bu yasaya istinaden belediyemizden gerekli belgelerini alan toplu taşıma sistemine dahil olan her otobüse 65 yaş üstü yolcular için aylık 600 TL ücret Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenmek üzere ilgili belediyelerin hesaplarına gönderilmektedir. Belediyelere aktarılan para ise hak sahiplerinin hesabına yatırılmaktadır.

Sistem sorunsuz çalışmaktadır

Kentte ulaşımda sistemin sorunsuz bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Uğur şunları kaydetti: “İlimizde de bu sistem başarıyla ve hakkaniyet ölçülerine uyarak sürdürülmektedir. Uşak Belediyesi’nin denetimlerini gerçekleştirdiği sistemde hürmet duyulması gereken yaşlılarımız, gazilerimiz ve şehit yakınlarımızın yanı sıra engeli kardeşlerimizin menfaatleri gözetilmektedir. Yasanın gereği tüm hak sahipleri de mağdur edilmemektedir. Kentimizde 195 belediye denetimli özel halk otobüsü bulunmaktadır. Otobüsler sadece belediye denetimine tabi olup özel kişilere aittir. Bugüne kadar hak sahiplerine ödenmek üzere Bakanlık tarafından para aktartılmış ve aktarımlar yapılmaya devam edilecektir. Aktarılan meblağlar ise hat sahiplerine hemen ödenmiştir. Konuyla ilgili bakanlıkla her ay yazışmalar yapılarak gerekli bildirimler sağlanmaktadır. Bu sayede işleyiş başarı ile devam etmektedir”

Cezai müeyyide uyguluyoruz

Yaşlılara olumsuz davranışlarda bulunanlar hakkında çekinmeden ceza uyguladıklarını dile getiren Uğur, “Bazı hat sahiplerinin yasayı hiçe sayan tavırlar sergilediği gözlenmektedir. Gerek ekiplerimizin yaptığı denetimler, gerekse vatandaşlarımızın ihbarları neticesinde yaşlı ve engelli vatandaşlara uygunsuz insan onuruna yakışmayan davranışlar yapıldığı tespit edilmiştir. Kurumumuz bu duruma duyarsız kalmayarak yasanın verdiği tüm gerekleri yerine getirmiştir. Büyüklerimize ve engellilerimize yapılan her türlü olumsuz davranışın engellenmesinin insanlık davranışlarının bir gereği olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle 1608 Sayılı İdari Ahkam Ceza Kanunu, Belediye Halk Otobüsü Yönetmeliğinin 49 maddesine göre yolcuyu rahatız edici davranışlarda bulunmak yasasına göre her olumsuzluk için 219 TL cezai işlem uygulanmaktadır. Bu yasaya istinaden yaklaşık birçok cezai müeyyide yaptırımı gerçekleşmiştir” dedi.

Sivil ve kameralı ekipler

Ekiplerin her yönüyle denetimlerini sıklaştırdığını aktaran Uğur, “Belediyemiz bundan sonra da yasaya uymayanlara ve elleri öpülesi yaşlılarımıza ve engellilerimize uygunsuz davranan hat sahiplerine kararlılıkla gerekeni yapacaktır. Devletimizin sağladığı hakkı kullanmak isteyenlere karşı kanunun uygulanması adına gerekenleri yapmaya devam edeceğiz. Yapılacak tüm ihbarları hassasiyet ile değerlendireceğiz. Bunun yanında rutin olarak sürdürdüğümüz denetimleri arttıracağız. Ayrıca kurduğumuz sivil ekiplerle kameralı tespitlere yaparak uygun olmayan davranışları cezasız bırakmayacağız” diyerek sözlerine son verdi.

İlgili İçerikler: Banaz Büyükoturak Köyünden Zeliha Erdem Eskigüney Köyünden, Fadime Ağırbaş Banaz/Büyükoturak Köyünden, Ali Gümüş Gülser Sağır Banaz Küçükoturak Köyünden Fahrettin Arıkan Banaz Büyükoturak Köyünden Mehmet Arıkan Kemalöz Mahallesi'nden Necla Sağır Banaz Büyükoturak köyünden Sultan Kara Fadime Ağırbaş Banaz Büyükoturak Köyü'nden Ümmü Kurt
uşak belediyesi marka şehir yaşlı denetim ceza Hüseyin Ufuk Uğur otobüs