Haberler

Uşak Belediyesi, Şehre Yeni İçme Suyu Kaynakları Arıyor

3369
9-11-2020

Baltalı Gölü’nde İçme Suyu İçin İncelemeler Yapıldı

“SU VARSA HAYAT VAR”  

Uşak Belediyesi şehrin içme suyu kaynaklarını çoğaltmaya yönelik adımlar atmaya devam ediyor.

Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ve sonrasında gelişen pandemi sürecinde ortaya çıkan hijyen ve temizlik ihtiyacıyla birlikte, ülkemizde doğal kaynakların ve içme suyunun her geçen gün azalarak geleceğimiz için bir tehdit unsuru haline gelmesi; Uşak Belediyesini harekete geçirdi.

Pandemi süreci boyunca gerek şehirde yaptığı dezenfekte ve temizlik çalışmalarıyla gerekse dar gelirli vatandaşları için sosyal belediyecilik anlayışıyla yaptığı yardımlarla her kesimden takdir toplayan Uşak Belediyesi, geleceğimizin sorunu olan kuraklık konusunda çeşitli önlemler almak amacıyla içme suyu alanlarını genişletmek için çeşitli çalışmalara imza atıyor.

Bu çalışmalar kapsamında yeni içme suyu kaynağı sağlamak amacıyla Uşak Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü tarafından Baltalı Gölü’nde bugün bir çalışma gerçekleştirildi.

Dünyada ve doğal olarak ülkemizde gerçekleşen iklim değişiklikleri ve bundan kaynaklanan kuraklık dolayısıyla her geçen gün artan susuzluk sorununa çözüm aramak amacıyla gerçekleştirilen çalışmada, Baltalı Gölünde bulunan suyun içme suyu olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği konusunda çeşitli ölçümler yapıldı.

Çalışmaları yürüten Uşak Belediyesi Su ve Kanalizayson Müdürü Deniz Turgut; şehrimizde bir tane içme suyu barajı bulunduğunu belirterek, “Bildiğiniz üzere Küçükler barajı olarak adlandırdığımız barajımız hem içme suyu temin etmekte hem de tarımsal sulamada kullanılıyor. Şehrimizde içme suyuna yönelik olarak faydalanabileceğimiz başka bir barajımız maalesef bulunmuyor” dedi.  

“Bizler Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü olarak Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çakın’ın talimatıyla havzada neler yapılabilir diyerek bugün burada bir çalışma başlattık” diyen Turgut, “Bu suyu buradaki halkımıza, bu havzaya, bu bölgeye nasıl kazandırabiliriz diyerek yola çıktık. Uşak İtfaiyesinden de personelimizin eşlik ettiği ekiplerimiz burada yaptıkları çalışmayla halkımıza ve havzaya daha verimli bir su kaynağı daha bulmak için çaba sarf ediyor” dedi. 

“Bizim için içme suyu kadar, içme suyunun kalitesi de önemli”

Küçükler Barajı için birkaç tane projeye başvurduklarını belirten Turgut;  “Darıderesi dediğimiz bölgeye kanalet yapılması için Başkan Beyden talimat aldık. Tabiî ki bu konu içme suyu ile ilgili olduğu için bizim a, b ve c planlarımızı her zaman hazır tutmamız gerekir. Özellikle bu salgın ve pandemi sürecinde içme suyu ile birlikte genel manada da suyun yeterlilik oranı ve suya ulaşımın önemi ortaya çıkmış oldu” diye konuştu.

Yapılan çalışmada gölette sudan örnekler ve numuneler alındığını kaydeden Turgut, “daha sonra bu numuneler laboratuarda ölçülecek. Suyun değerine bakılacak ve bize detaylı bir rapor halinde sunulacak” dedi.

Diğer yandan Sakarya Büyük Şehir Belediyesi ekiplerinin lojistik açıdan bu çalışmaya destek sağladığını ifade eden Turgut, “Sakarya Büyük Şehir Belediyesi gerçekten bu konuda öncü akredite laboratuarları olan, havza müdürlükleri çok profesyonelce çalışan, Sapanca Gölü gibi birçok göle de hakim olan bir belediye. Kendilerine bu çalışmada bizlere verdikleri destekten dolayı ben ayrıca teşekkürlerimi sunmak istiyorum.” Şeklinde konuştu.

Baltalı Gölünde bir inceleme başlattıklarını ifade eden Turgut, “Bölgede tarımsal yada endüstriyel bir kuruluş olmamasına rağmen suyun içilebilirliği bakımında bir çalışma başlattık. Burada önemli nokta sadece içilebilir suyu bulmak değil, aynı zamanda o suyun bizim beklentilerimizi karşılayacak nitelikte bir kaliteye sahip olması. Diğer yandan bizim açımızdan bu suyu nerelerde değerlendirebileceğimiz, halkımıza nasıl daha faydalı bir hale getirebileceğimiz büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda yeni içme suyu kaynakları sağlamak amacıyla biz Sakarya Büyükşehir Belediyesindeki yetkililerden rica ettik onlar da sağolsunlar buraya gelerek bize teknik dertsek vermeyi kabul ettiler” dedi.

“Burası çok önemli bir bölge”

Hem şehrin içme suyunu sağlaması hem de bölgede gerçekleşen her türlü tarımsal faaliyette sulama suyunun sağlanması açısından ekonomik anlamda da önem taşıyan bir bölgede olduklarını belirten Turgut, “Bu bölgede yapacağımız çalışmalar sonucunda suyumuzla ilgili elde edeceğimiz sonuçları, havzayla ilgili sonuçları tarımsal faaliyetlerle ilgili sonuçları Sayın Başkanımızla yapacağımız bir toplantıda kendisine sunacağız. Bu suyu bu halka bu topluma bu havzaya nasıl kazandırabiliriz bunu hep beraber tasarlayacağız” dedi.

Turgut; “Ben bir konuda halkımızdan şunu önemle rica etmek istiyorum, malumunuz tüm dünyayı ve maalesef ülkemizi de etkileyen bir kuraklık tehdidi söz konusu. Özellikle pandemi sürecinde temizlik ve hijyen noktasında suyun önemi her geçen gün artarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada vatandaşlarımıza bireysel bazda düşen bir görev bence tasarruflu olabilmek. Hijyen sağlamak adına suyun kullanımın arttırılması söz konusu olduğundan vatandaşlarımızın israftan kaçınabilmesi çok büyük önem taşıyor. Bu su hepimizin ve dünyamızda her geçen gün kuraklığa dair sıkıntılar artıyor. Suyumuza sahip çıkalım ve suyumuzu boş yere akıtmayalım. Gereksiz yere akan her damla su bizlerin ve çocuklarımızın geleceğinden çalacaktır bunu da unutmayalım. Bu konuda ben şahsım ve belediyemiz adına halkımızdan hassasiyet bekliyorum.” diyerek sözlerine son verdi.  

“Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden büyük destek”

Çalışmaya katılan Uşak Belediyesi ekiplerine teknik ve lojistik destek sağlamak amacıyla bölgeye gelen Sakarya Büyükşehir Belediyesi Havza Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli Çevre Mühendisi Ömer Ensar Kovar ise, bölgede yaptıkları inceleme sonucunda buradaki barajın belirli noktalarından gerekli parametreleri ölçmek için on iki adet numune aldıklarını söyledi.

Kovar; “Aldığımız numunelerin yerinde ölçüm metotlarıyla PH’ına sıcaklığına ve iletkenliğine baktık. Çözülmüş oksijen değerlerini de kaydettik. Akredite olan laboratuarımıza numunelerimizi götürmek için yola çıkacağız. Bunların haricinde bu barajın hidroloji, hidrojeoloji yapılarını inceleyip gerekli bilgileri düzenleyerek Uşak Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ekiplerindeki arkadaşlarımıza bildireceğiz” dedi.

Şu ana kadar edindikleri izlenimin mevcut alandaki suyun Ph değerinin normal içme suyu standartlarında olduğunu gördüklerini ifade eden Kovar; “Çözdürülmüş oksijenin de iletkenliğinin ve sıcaklığının normal olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

0.0
Son Düzenlemeler: -/-
İlgili İçerikler: BAKAN BAYRAKTAR UŞAK'TA MÜJDELER VERDİ TEKNOLOJİ BAKANI VE İLK TÜRK ASTRONOT UŞAK'TA GENÇLERLE BULUŞTU AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ'TAN UŞAK'A ZİYARET ÇOCUK KENT UŞAKLILARIN HAFTA SONUNA RENK KATACAK YENİ AŞEVİ KAPSAMLI HİZMETLERLE KAPILARINI AÇMAYA HAZIRLANIYOR DİORAMA 1922 UŞAK BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR UŞAK BELEDİYESİ GENÇLİK PARKI AÇILIYOR KURDELE KESİLDİ GENÇ KUŞAK AKADEMİ AÇILDI UŞAK'IN YENİ GÖZDESİ OLACAK TESİS GÖRKEMLİ KALABALIKLA AÇILDI UŞAK BELEDİYESİNDEN ÜÇ GÜNDE ÜÇ FARKLI PROJE AÇILIŞI
uşak uşak belediyesi inceleme mehmet çakın içme suyu baltalı gölü