01 Eylül Uşak'ta Coşku ile Kutlandı

1-09-2014

01 Eylül Uşak’ta Coşku ile Kutlandı

Uşak’ın kurtuluşunun 92. Yıl dönümü çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Etkinlikler koryej yürüyüşü ile başladı. Uşak Belediyesi önünde mehter ekibi önderliğinde atlı gruplarının, halk oyunları ekiplerinin, sporcuların ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı kortej yürüyüşü Atatürk Anıtı’na kadar devam etti. Anıtta mehteran konserinin yanı sıra halk oyunları katılan vatandaşlar tarafından büyük ilgi görürken, günün anısına Uşak Belediyesi tarafından dağıtılan bayraklar ile adeta görsel bir şölen ortaya çıktı. Törenlere Uşak Valisi Seddar Yavuz’un yanı sıra Belediye Başkanı Nurullah Cahan, AK Parti Uşak Milletvekili Mehmet Altay, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İl Jandarma Alay Komutanı Kıd. Albay Yusuf Yalçın, İl Emniyet Müdürü Ogün Toprak, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Sait Çelik, AK Parti İl Başkanı Basri Yıldırım, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını Belediye Başkanı Nurullah Cahan gerçekleştirdi. Uşak’ın tarihinde gösterdiği kahramanlık mücadeleleri ile dikkat çektiğini kaydeden Cahan, 01 Eylül 1922 tarihinde ise düşmanın Uşak’ta büyük bir bozguna uğradığını bildirdi. Kentte Yunan Komutanı Trikopis’in de teslim olduğunu anlatan Cahan, " 92 yıl önce ilimiz birçok destansı hikayeye sahne olmuş ve düşman esareti altında yaşamayacağını göstermiştir. Bizler bu bağlamda ecdadımıza çok şeyler borçluyuz. Bugün onları ne kadar yad etsek azdır. Bu nedenle geçmişimizden bu yana bizlerin rahat bir şekilde yaşamamız için hayatlarını kaybeden şehitlerimize ve vatan savunmasında emeği geçen tüm milletimize minnet duyuyoruz” dedi. Uşak’ın gösterdiği kurtuluş mücadelesi ile 30 Ağustos’ta kazanılan zaferin ardından düşmana dur dediğini hatırlatan Uşak Valisi Seddar Yavuz, bu düşünceler ile büyük bir başarı elde edildiğini bildirdi. Türk milletinin canı ve kanı pahasına vatan toprakları için mücadele ettiğini ileten Vali Yavuz, " Ülkemizin her karış toprağında vatan için çarpışan kahramanlarımızın kanları mevcuttur. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra vatanımızı parçalamak isteyen düşmanlara karşı bağımsızlığımız kolay kazanılmamıştır. İlimizde de bu durum böyle olmakla birlikte 01 Eylül 1922 tarihi dönüm noktası olmuştur” şeklinde konuştu.

Düşmana boyun eğmedi

Uşak’ın düşmana asla boyun eğmeyeceğini ve bağımsızlığına olan düşkünlüğünü 92 yıl önce gösterdiğini ifade eden Belediye Başkanı Nurullah Cahan, " Ülkemiz tarihi boyunca birçok kahramanlık destanları görmüş ve bu nedenle vatan toprakları bugüne kadar çok zor badirelerden geçerek kazanılmıştır. Vatan sevdası ile yanan birçok yiğidimiz ülkemizin bekası için seve seve canlarını vermişlerdir. Bu durum Kurtuluş Savaşımız da aynı şekilde cereyan etmiştir. Bağımsızlığını hiçbir şeye değişmeyeceğini tüm dünyaya beyan eden ülkemiz vatanın dört bir yanında kahramanlıklar göstererek mücadele etmiştir. Bölgemizde de savaş çok çetin şartlarda geçmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde şanlı ordumuz nihayetinde 30 Ağustos 1922 de büyük bir zafer elde etmiştir. Bu zaferin akabinde ise Uşakımız düşmanın bozguna uğradığı yerlerden birisi olmuştur. Öyle ki Yunan Komutanı Trikopis kılıcını ilimizde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e sunmuştur. Bu şartlarda kazanılan kurtuluşun yıl dönümünde bizler her şeyden önce çok şeyler borçlu olduğumuz şehitlerimize ve vatan savunmasında emeği geçen herkese minnettarız. Umarız Yüce Rabbimiz bir daha bize böyle savaşlar göstermez” dedi.

Kahramanlıklar ile kazanıldı

Uşak’ın bağımsızlığının karakteri olduğunu 92 yıl önce gösterdiğini dile getiren Uşak Valisi Seddar Yavuz, "Dünyanın emperyalist güçler tarafından yeniden şekillendirilmeye çalışıldığı 1. Dünya Savaşının ardından, aziz vatanımız dört bir taraftan kuşatılmıştı. Buna karşılık yokluklara ve tüm sıkıntılara rağmen asil Türk Milletinin destanlar yazdığı Kurtuluş Savaşında, kahraman ilimiz de asla esarete boyun eğmemiş zafere olan inancını hiç kaybetmemiştir. Büyük ve zorlu mücadelelerle kazanılan 30 Ağustos Başkumandanlık Meydan Muharebesi ve kazanılan zaferin hemen ardından kahraman Türk Askeri ve şerefli Uşaklı hemşehrilerimiz, ilimizdeki düşman güçlerini de bozguna uğratarak işgale son vermiştir. Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarıyla isimsiz binlerce kahramanın destanı olan bu şanlı mücadele sonunda bizlere emanet edilen cennet vatanımıza ve bu kutsal değerlere Türk Milleti bugün yine canı pahasına sahip çıkmaya devam etmektedir. Milletçe gurur duyduğumuz şanlı tarihimizle, zafer haftamız ve kurtuluş günlerimizde hiç kaybolmayan heyecanımızla, kurtuluş gününü kutluyor, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, milli mücadele şehitlerini ve gazilerimizi, rahmet ve minnetle yad ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Atatürk Anıtı önündeki program halk oyunları ve mehteran konseri ile sona ererken, kurtuluş Haftası programı Atatürk Etnoğrafya Müzesi’nde yapılan konferans ve Kent Tarihi Müzesi’nde düzenlenen sergi ile devam etti.

İlgili İçerikler: ÇOÇUK KENT'TE 23 NİSAN ÇOŞKUSU Hamit Coşkun Serkan Coşkun Bir Eylül Sanayi Sitesi Yağmur Suyu Hattına Kavuşuyor Coşkun Çetin Durmuş Coşkun Satı Coşkun Coşkun Süzme Veysel Coşkun CUMHURİYETİN 100 YILI UŞAK'TA COŞKUYLA KUTLANDI